Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
Lars.Aarup@coop.dk

Er avocadoens storhedstid ovre?

Den cremede grøntsag, der egentlig er en frugt, er blevet en fast kending i det danske køkken. Nu ser det dog ud til at gå den forkerte vej for avocadoen.

Mere og mere avocado på danskernes tallerkener

Mange kender og elsker den klassiske 70’er-forret, hvor man serverer rejer i en halv avocado. De fleste af os værdsætter også en cremet guacamole. Med det nydanske begreb ”avocadomad” har avocadoen dog formentlig formået at gøre sit indtog på danskernes pålægsmenu – og hverdag.

Hvor det i 2009 var 2,8 pct af danskerne, der på en helt almindelig dag spiste avocado, indgik avocadoen i 2019 4,4 pct af danskernes daglige spise. I 2021 faldt andelen med 0,2 procentpoint til 4,2 pct. Dog er det tydeligt at avocadoerne er blevet almindelige i det danske køkken. På en helt almindelig dag i 2021 var der nemlig lidt flere der spiste avocado (4,2 pct), end appelsiner (3,8 pct) eller lasagne (3,2 pct).

Andel der har spist avocado 2009 - 2021

Grafen viser hvor stor en andel af danskerne, der spiser avocado på en helt almindelig dag.

Grønt for de unge

Det er i høj grad blandt den yngste aldersgruppe, at avocado er slået igennem. På en gennemsnitlig dag spiser én ud af tyve (5 pct) danskere mellem 15 og 34 år avocado. Det er dog alligevel ikke helt sjældent blandt dem, der er fyldt 55 år. Her er det én ud af 30 (3,3 pct) der spiser avocado, på en helt almindelig dag.

Avocado fordelt på alder

Avocadoen er også noget af et storbyfænomen. Særligt området omkring hovedstaden, er der hvor den største andel danskere spiser avocado på en gennemsnitlig dag. I København og umiddelbart nord for København ligger avocado-forbruget 40 pct højere end landsgennemsnittet, mens Vest- og Nordjylland ligger mere end 30 pct under gennemsnittet.

Avocado fordelt på regioner
Avocado fordelt på regioner

Kortet viser hvor ofte der bliver spist avocado i de enkelte regioner.
I de lyse regioner bliver der spist mindre avocado, mens der bliver spist mere i de mørke regioner.

Om undersøgelsen

Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 2 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.