Tilbage til analyseoversigten

Danskerne overser saltet

15. marts 2012
Vi tænker ikke over saltindholdet, når vi vælger varer i supermarkedet, og i børnefamilierne bliver der ikke skruet ned for saltet, når der kommer børn til bords.

Mange tjekker ikke saltindholdet

Vi kigger ikke efter saltindholdet, når vi handler fødevarer. Fire ud af fem voksne danskere kigger sjældent eller aldrig på en vares saltindhold, inden den ryger i indkøbskurven. Den officielle anbefalinger lyder på 6-7 gram salt om dagen, men de fleste af os får ifølge blandt andre Fødevarestyrelsen mere end det.

”Hvor ofte kigger du efter saltindholdet på de forarbejdede fødevarer, du køber?” Mere end hver anden kigger aldrig.

Hvad skal vi kigge efter?

På fødevarer angives saltindholdet i mængden af natrium eller salt. Når du indtager 1 gram natrium svarer det til 2,5 gram salt. Men over halvdelen af de danskere, der svarer, at de tjekker saltindholdet i fødevarer, ved ikke, hvor meget salt natrium svarer til.

”Tror du, at 1 gram natrium svarer til 1 gram salt?” Mere end hver anden svarer ”ved ikke”, mens kun syv pct. ved, at 1 gram natrium svarer til 2,5 gram salt. Spørgsmålet er stillet til de respondenter, der kigger efter saltindholdet i fødevarer, uanset hvor ofte de gør det.

Vi undgår ikke saltholdig mad

Der er mange saltsyndere blandt fødevarerne i supermarkedet, men de færreste af os fravælger en bestemt type fødevare på grund af saltindholdet. Blot 16 pct. af danskerne svarer ja til, at der er visse saltholdige fødevarer, de undgår at spise. Tre ud af fire (77 pct.) undgår ikke fødevarer med meget salt.

”Er der fødevarer, du undgår at spise, fordi de indeholder meget salt?” De fleste siger nej.

De færreste har gjort noget for at reducere deres saltforbrug

Tre ud af fire danskere (76 pct.) har ikke gjort noget for at reducere deres saltforbrug, mens hver femte (23 pct.) har. Blandt de mest populære måder at reducere saltindtaget på er at salte mindre ved bordet, skære ned på saltning af maden under tilberedning og at gå efter varer med lavt saltindhold, f.eks. nøglehulsmærkede varer.

”Har du gjort noget for at reducere dit saltforbrug?” Tre ud af fire svarer nej.

Vi får tilpas, synes vi selv

Når danskerne skal vurdere deres eget forhold til salt, er størstedelen tilfredse med deres forbrug. ”Jeg får tilpas” svarer to ud af tre (65 pct.). Tre ud af ti mener selv, at de får lidt for meget eller alt for meget salt. Men måske er vi ikke selv de rigtige til at vurdere, om vi får for lidt, for meget eller tilpas salt, for én ud af tre (35 pct.) svarer ”ved ikke”, når de bliver spurgt, hvor mange gram salt det anbefales, at voksne spiser om dagen. Kun én ud af ti (10 pct.) svarer rigtigt, nemlig 6-7 gram salt om dagen.

”Hvordan vil du vurdere den mængde salt, du får igennem din kost?" To ud af tre mener, at de får tilpas meget salt. 29% vurderer, at de får for meget.

Salter, før vi smager

Mange af os smager ikke på maden, før vi salter den. Hver femte dansker salter ofte eller altid maden, inden de smager på den.

”Hvor ofte salter du et varmt måltid, inden du smager på det?” Fire ud af ti salter aldrig maden, før de har smagt på den.

Børnefamilier salter videre

Over halvdelen (54 pct.) af de 659 adspurgte forældre til børn i alderen 1-6 år har ikke ændret saltvaner efter, at barnet er begyndt at spise den samme mad som resten af familien.

”Da dit barn begyndte at spise sammen med resten af familien, ændrede i da jeres saltvaner?” Over halvdelen salter maden lige så meget som før.

Småbørnsfamilier kigger heller ikke efter saltet

Mere end otte ud af ti forældre med børn i alderen 1-6 år (83 pct.) kigger sjældent eller aldrig på saltindholdet, når de køber forarbejdede fødevarer, og seks ud af ti af børnefamilierne (63 pct.) svarer, at der ikke er fødevarer, de undgår at give deres barn, fordi de indeholder for meget salt.

”Hvor ofte kigger du efter saltindholdet på de forarbejdede fødevarer, du køber?” Mere end hver anden forælder med børn i alderen 1-6 år kigger aldrig på saltindholdet.

Børnefamilier får ikke råd om salt

Halvdelen af familier med børn i alderen 1-6 år (51 pct.) har ikke fået anbefalinger fra læge, sundhedsplejerske eller lignende omkring barnets saltindtag. Én ud af fem (23 pct.) har fået anbefalet, at lade være med at salte barnets mad.

”Hvilken anbefaling har du fået fra sundhedsplejerske eller lignende vedr. salt i dit barns mad?” Hver anden har ikke fået anbefalinger.

  • Vidste du, at:

    Virksomhederne må selv afgøre, om de vil angive indholdet af salt i deres produkter, siger den mærkningsregel, der gælder for hele EU. Kun Finland har siden 1994 haft sin egen mærkningsregel for salt (kilde: samvirke.dk).

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.550 respondenter deltog i undersøgelsen, heraf 659 forældre med børn i alderen 1-6 år. Undersøgelsen blev gennemført i uge 5, 2012. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266